evropska kartica

Evropska kartica – vse o kartici zdravstvenega zavarovanja

Se odpravljate na počitnice v tujino in bi radi naročili evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja – preverite, kje jo naročite. Za začetek povejmo, da je evropska kartica brezplačen dokument, ki vam ga izda ZZZS, saj potrjuje, da ste upravičeni do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini. Z omenjeno kartico uveljavljate pravico do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tuji državi pod enakimi pogoji, kot veljajo za zavarovane osebe, v skladu z zakonodajo države, kjer začasno prebivate.

evropska kartica

Kje in koliko časa velja evropska kartica?

V državah članic Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora, Združenem kraljestvu, Švici, Republiki Severna Makedonija, Republiki Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Avstraliji lahko z evropsko kartico uveljavljate zdravstvene storitve v zdravstvenih ustanovah in zdravnikih, ki so del javne zdravstvene mreže.

ZZZS izda evropsko kartico z veljavnostjo najmanj 30 dni in največ 1 leto, odvisno od veljavnosti vašega obveznega zdravstvenega zavarovanja. Evropska kartica se za upokojence in po njih zavarovane družinske člane ter za otroke do dopolnjenega 18. leta, če niso sami zavarovanci, izda za 5 let oz. do dopolnjenega 18. leta. Novo kartico pa lahko zavarovana oseba naroči največ 30 dni pred iztekom veljavne kartice. Za začetek veljavnosti se šteje datum naročila evropske kartice. Po preteku pa morate naročiti novo.

Evropska kartica – certifikat je začasno nadomestno potrdilo

Certifikat (evropske kartice) lahko preprosto naročite preko spletnega obrazca, na enak način kot samo kartico. Če izpolnjujete pogoje za izdajo kartice, jo boste v nekaj dneh prejeli po pošti na naveden naslov, medtem ko boste na vpisani elektronski naslov prejeli certifikat v PDF obliki, ki velja največ 3 mesece. V primeru, da imate še veljavno evropsko kartico, boste ob oddaji naročila prejeli le certifikat v PDF obliki, seveda pod pogojem, da izpolnjujete pogoje za izdajo certifikata. Na tem mestu moramo še opozoriti, da izvajalci zdravstvenih storitev v tujini sprejmejo le certifikat v papirni obliki, zato si ga natisnite pred odhodom od doma.

Prispevki ustvarjeni 2

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh